środa, 14 września 2016

Udany biszkopt

Czy możliwe jest upieczenie smacznego i nie opadającego po upieczeniu biszkoptu bez dodatku proszku do pieczenia? Z pomocą sprawdzonego przepisu możesz się przekonać, że tak.

biszkopt bez dodatków



Przedstawiony poniżej przepis na klasyczny biszkopt jest tego najlepszym przykładem. Wypiek może nie wyrasta zbyt wysoki, co jednak ważne, po wyciągnięciu z piekarnika wcale nie opada.

Bardzo ważnym etapem przygotowania wypieku, który sprawi, że ciasto podczas pieczenia zaczynie wyrastać,  jest dokładne ubicie białek, a następnie delikatne wymieszanie ich z mąką. Najlepiej, jeśli zrobisz to za pomocą szpatułki, lub miksera na najniższych obrotach. Dzięki temu ciasto będzie puszyste, a wyrastając wypełni tortownicę do jej wysokości jej boków.

Wypiek, natychmiast po wyciągnięciu z piekarnika, należy upuścić z wysokości około 0,5 m na podłogę, a następnie z powrotem odstawić do piekarnika i pozostawić tam do ostygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zabieg ten sprawi, że biszkopt będzie równy i na pewno nie opadnie.

Istotne jest też, by wszystkie składniki, z których przygotowywany jest biszkopt miały temperaturę pokojową. Najlepiej, jeśli wyciągniesz je z lodówki na dwie godziny przed rozpoczęciem pieczenia. Sprawdź powyższe porady i przygotuj idealny biszkopt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz