Czy możliwe jest upieczenie smacznego i nie opadającego po upieczeniu biszkoptu bez dodatku proszku do pieczenia? Z pomocą sprawdzonego przepisu możesz się przekonać, że tak.
Przedstawiony poniżej przepis na klasyczny biszkopt jest tego najlepszym przykładem. Wypiek może nie wyrasta zbyt wysoki, co jednak ważne, po wyciągnięciu z piekarnika wcale nie opada.
Bardzo ważnym etapem przygotowania wypieku, który sprawi, że ciasto podczas pieczenia zaczynie wyrastać, jest dokładne ubicie białek, a następnie delikatne wymieszanie ich z mąką. Najlepiej, jeśli zrobisz to za pomocą szpatułki, lub miksera na najniższych obrotach. Dzięki temu ciasto będzie puszyste, a wyrastając wypełni tortownicę do jej wysokości jej boków.
Wypiek, natychmiast po wyciągnięciu z piekarnika, należy upuścić z wysokości około 0,5 m na podłogę, a następnie z powrotem odstawić do piekarnika i pozostawić tam do ostygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zabieg ten sprawi, że biszkopt będzie równy i na pewno nie opadnie.
Istotne jest też, by wszystkie składniki, z których przygotowywany jest biszkopt miały temperaturę pokojową. Najlepiej, jeśli wyciągniesz je z lodówki na dwie godziny przed rozpoczęciem pieczenia. Sprawdź powyższe porady i przygotuj idealny biszkopt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz