piątek, 22 stycznia 2016

Prosty mazurek bez pieczenia

Czas przygotowań do świąt jest okresem bardzo pracowitym. Dlatego warto skorzystać z przepisów, które pozwalają na zorganizowanie czasu na odpoczynek a jednocześnie pozwolą cieszyć z kolejnego ciasta i zadowolenia innych. Jednym z takich przepisów jest mazurek bez pieczenia, który nie ustępuje smakiem od innych, bardziej czasochłonnych w przygotowaniu mazurków.



Ze względu na to, że nie każdy może jeść ciasta glutenowe lub są osoby, które nie chcą przejmować się dodatkowymi kilogramami zostaną przedstawione dwie wersje mazurków bez pieczenia: tradycyjny i bezglutenowy.

 Przepisy na dwie wersje ciasta

Postać tradycyjna: 
15 dkg masła należy utrzeć z 25 dkg cukru pudru. Stopniowo dodawać po jednym jajku. Ma być ich 3. Utarta masa musi mieć biały kolor. Do niej dodać 4 paczki herbatników szkolnych, 2 płaty wafla, 10 dkg rodzynek, połamaną w kostkę pół tabliczki gorzkiej czekolady i zmielone 10 dkg orzechów. Masę przelejcie na blachę 24x32 cm. Formę do mazurka wyścielcie aluminiową folią. Masę zalejcie polewą, którą zrobicie z 5 dkg masła, szklanki cukru, 4 łyżek kakao i pół tabliczki gorzkiej czekolady. Należy ją rozpuścić na małym ogniu. Po stworzeniu masy, zdejmijcie z gazu, wlejcie ½ szklanki śmietany, roztrzepcie i wlejcie ma masę.

Postać bezglutenowa: 
100 g mielonych migdałów, 60 g mielonego siemienia lnianego, 50 g odżywki białkowej o naturalnym smaku, 60 g orzechów włoskich, 200 g rodzynek. Wcześniej namoczcie rodzynki w gorącej wodzie. Do miski wsypcie siemię lniane, odżywkę białkową i posiekane orzechy włoskie. Wymieszajcie. Z rodzynek odsączcie wodę i zmiksujcie na jednolitą masę, którą dodacie do suchej masy. Wszystko należy zagnieść. Masa musi odchodzić od miski i ręki. Taki rodzaj mazurków wkłada się do naczynia żaroodpornego. Zróbcie z tego równą masę. Na wierzch połóżcie bakalie. Wyjmujcie z formy razem z papierem.

2 komentarze: